duminică, 23 decembrie 2018

Antreprenoriatul mit si realitate

Antreprenoriat, mit si realitate

        Oamenii au in sange inovatia, tendinta de a face lucruri si ceva nou. Unde esti tu Prometeu, promotor al noului?
        In momentul in care suntem copii suntem oarecum lasati in pace de catre adulti sa fim creativi. Crestem, ne maturizam, atitudinea adultilor incepe sa se schimbe, mai Ionele te-ai facut mare, nu mai fii copil. Apoi cam dupa studii incepi slujba. Aici trebuie sa faci in general ceea ce ti se spune.
      Acum lasand gluma la o parte se pare ca doar 1 % dintre oameni isi pun in valoare calitatea de a inova, de a face ceva nou neconform cu ceea ce e acceptat aproape unanim la un moment dat. De obicei dupa ce o inovatie e implementata de mai mult timp devine rutina. Rutina e buna pana la un moment dat cand e necesara o noua corectie. Marea majoritate a oamenilor doresc stabilitatea asa zisa fixa. Altii isi dau seama ca e inutil sa te opui schimbarii si atunci solutia e sa gasesti ca sa zic asa o stabilitate dinamica. Inovatorii, antreprenorii aduc noul, progresul, fara ei nu am fi avut, medici, tren, masini, tv, sateliti, nutritie si medicamente inteligente.
         Pana relativ recent inovatia, spiritual antreprenorial erau sau parea rezervate unei asa zise elite. In momentul in care ai nevoie de investitii massive de capital pt a incepe ceva serios, cunostiinte de asa zisa specialitate. Din pacate ai piedici cum ar fi un mediu neprietenos de afaceri, structuri birocratice care iti pun bete in roate si iti cer de la obraz ciubuc.
        Acum datele problemei s-au schimbat radical catre bine. Sume mai mici pt demararea afacerii, pe care si le poate permite chiar un om cu venituri mici. Sume mai mici de exploatare pe unitatea de timp fata de trecut sau afacerile clasice, traditionale. Documentare serioasa pe net daca si mai ales daca intelegi rolul seminariilor si cursurilor. Accesul la informatii despre afaceri e incomparabil mai altfel fata de anii precedenti.
         Toti facem recomandari, v filmul asta, produsul x e excellent, am fost la restaurantul y, va recomand sa..Asa ca toti suntem cu recomandarile facute antreprenori, cu diferenta ca banii vin in buzunarele altora. Nu vindem, spunem ca nu ne pricepem la vanzari. Dar felul de a vorbi, de a ne imbraca, de a lua decizii etc e o vanzare. Cand mergem la munca ne vindem timpul nu expertiza, in fiecare zi timp de decenii. Reclamele sunt platite de noi consumatorii. Cei de facut? Simplu sa facem recomandari pt propria noastra afacere sa ne vindem expertiza si nu timpul, sa avem langa noi 5 oameni care sunt si ei intreprinzatori, sa avem mentori, sa invatam mereu si mai ales sa nu ne pese de parerea marilor specialisti salariati, someri din domeniul afacerilor. Marile firme care au acum vechime si miliarde de dolari rulaj de afaceri anual au pornit de aproape la zero.
Ce este inovatia, antreprenoriatul? Sa presupunem ca ne-am afla in faza de pestera, dinainte de evolutia umanitatii. Ai aflat de aceasta postare, care e intr-o pestera pe teritoriul Romaniei. Vrei sa dai un coment. Si sa te iei de autor. Pai ce ai de facut, o iei pe jos sau cu calul. Faci zile si nopti, cazarea e sub cerul liber. Nu te asteapta angajatii hotelului cu o tuica fiarta si un sendvici cu slana sau alte bunatati. In loc sa te uiti la televizor toata noaptea stai treaz ca sa nu te atace ursii sau lupii. Deh inca nu stii ce i aia echipa. Faci mai multe zile pana la destinatie, mai pierzi inca cateva deoarece te-ai ratacit datorita cetii, nema busola, ce sa mai zici de GPS.
       Pui niste pictograme pe postare care e intr-o pestera dar cu coada ochiului ca sa fii atent deoarece tocmai ai vazut un Ursus Speleus furios si cam nemancat. Ai postat, adica ai scris o injuratura, pleci inapoi catre casa. Pe drum dupa 3 zile ti-ai adus aminte ca mai un coment, asa ca te reintorci. In fine dupa o saptamana de peripetii ajungi acasa. Aici te ia in primire sotia, unde ai fost ce-ai facut? Te dor mainile tot explicand, inca limbajul e rudimentar si ca sa nu mai fie probleme pleci cu ea din nou la pestera, se repeta in linii mari ce-ai facut in excursia precedenta. Dupa o alta saptamana ai ajuns acasa, dar surpriza te asteapta socrii care vor si ei sa posteze si de trebuie sa respecti decizia sotiei de a mai face un nou drum.
      Va mai aduceti aminte de desenul din pestera si de postarile de acolo? Pai lasand gluma la o parte asa actionam de multe ori cand e vorba de antreprenoriat.


Un comentariu: